Om Föreställningen

Tjajkovskijs opera Eugen Onegin blir i vår tappning en elegi om längtan och resignation. Platsen för berättelsen är det lilla ryska godset där tid, förgången och närvarande, flyter samman.
Vår föreställning utgår också från att vi alla är två, på samma gång är vi medlem i en flock och en enskild individ. Vi lever i minnet och hoppet, ständigt med andra, i relationer och arbetssammanhang. Våra jag flyter, sammanblandas och bidrar till att göra tillvaron gåtfull. Man kan fråga sig med vilken grad av självständigt vår identitet skapas, när vi ständigt blir till och förändras av andra?
Ändå finns föreställningen om en människas innersta kärna, vår bestämmelse och mening. Den ingår i utopin om vår självständighet och som kanske behövs för att vi ska kunna drömma om oss själva och drömma om andra. Oavsett om dessa drömmar någonsin förverkligas, ger de antagligen upphov till lika mycket smärta som tröst.
Vi får nog inget riktigt svar om det finns ett sant innersta eller om människan är en lök, med lager på lager utan egentlig kärna. Medan vi planerar vår tillvaro far livet fram med oss. Livet lever i oss, slår omkull våra planer och låter oss definitivt inte få sista ordet. Man kan säga att livet lever oss. Vi är födda av livet och finns obevekligt till för det.
Tillsammans med rollfigurerna i Eugen Onegin kan vi hoppas på att få känna kraften i livet starkare än avsaknaden.
Rikard Johansson, regissör
OperaEtt framförde Rikard Johanssons tolkning av Tjajkovskijs Eugen Onegin första gången i november 2009 vid fem föreställningar på Teater Replica i Stockholm.
Onegin på turné
Vi håller för närvarande på att sätta ihop en turné med vår föreställning. Om du vet någonstans vi borde uppträda, eller vill engagera oss, kontakta oss.
"Vi var som fångade i ett litet svart rum med utsikt över historien, över nuet och de eviga frågorna."
— Christina